Etiquetes

,

Convé felicitar Unió de Pagesos per la iniciativa de muntar parada a diferents ciutats catalanes per vendre directament i a un preu més just per a ells i per als consumidors els productes que els seus integrants conreen. La felicitació, però, no la faig pas com a consumidor content per haver trobat viandes bé de preu perquè això seria no veure més enllà dels nassos i oblidar que si aquesta pràctica fos sistemàtica els comportaria unes despeses d’organització, de transport i de taxes que els obligaria a apujar-lo.

 De fet, el pagès que vol vendre directament al consumidor ja ho pot fer a través de dos sistemes: un de molt antic, que funciona des de fa milers d’anys i que es diu mercat, i un altre de molt modern, que està cada vegada més actiu i que es diu venda directa per Internet amb experiències molt reeixides, sobretot entre els productors de cítrics del País Valencià. I en cap d’aquests dos sistemes he observat que els productors es resisteixin a vendre els productes al mateix preu que els seus competidors majoristes. Ans al contrari, algunes vegades els venen a un preu superior amb el pretext que aquella fruita, aquella verdura o aquells ous «són de pagès» o «ecològics».

 «Però no deia que els volia felicitar, aquest?» es preguntarà el lector. Doncs sí: els pagesos mereixen una felicitació cada vegada que prenen una iniciativa col·lectiva. És veritat que al país hi ha cooperatives que funcionen molt bé i altres organitzacions similars que també fan bona feina. Però tot plegat és encara massa petit, massa domèstic, massa atomitzat, massa desorganitzat si veritablement volen tenir força davant dels poderosos majoristes i distribuïdors i davant de les cada vegada més massives importacions. Si un dia aconsegueixen treballar plegats (compartir maquinària, planificar cultius, vendre conjuntament, etcètera…) s’adonaran que ho faran amb menys recança, amb menys esforç i amb més benefici. Llavors, a més a més, hi sortirem guanyant tots encara que no abaixin gaire els preus, perquè la pervivència el seu ofici és transcendental per a la subsistència dels humans i per a l’equil·libri del medi natural. (Foto: Marta Martínez / El Punt)

Anuncis