Etiquetes

, ,

Hi ha una llei universal que diu que qui menys et penses te la fotrà. Potser per això un nombre indeterminat d’empreses aprofitaran que tenen el personal fent vacances per tancar definitivament les portes o aplicar un ERO. A banda que algunes d’aquestes accions siguin inevitables en el context de crisi, el moment de posar-les en pràctica les fa notòriament sospitoses i qualificables de roïnesa i traïdoria. No té un altre nom aprofitar l’absència dels treballadors per prendre decisions d’aquesta envergadura, que afecten tan directament la seva vida i la de les seves famílies, i no deixar-los prou marge per defensar-se.

Una altra llei universal diu que qui vol collir, primer ha de sembrar. Em pregunto, doncs, què collirà la nostra societat amb la sembra d’actituds traïdores com aquesta i em responc ràpidament: collirem desencís, desconfiança i una pèrdua absoluta dels valors del treball. Exactament la mateixa collita que obtindrem gràcies al creixent nombre de persones que mantenen una actitud absolutament amoral respecte de la seva feina i de les empreses o institucions que els ocupen.

 Algú s’ha adonat que cada vegada són més els que no tenen cap mena de recança a enganyar o robar l’empresa i que aquesta actitud ha esdevingut una ocupació laboral més que es practica sense cap mena de prejudici? Algú ha advertit que la consideració del treball com un acte de responsabilitat personal i social ha desaparegut dels valors en pràctica? Com sempre, és difícil dir si va ser primer l’ou que la gallina, si l’amoralitat d’alguns empresaris s’ha encomanat a alguns treballadors o viceversa. El que és cert i segur és que s’alimenten recíprocament, que el govern ha descuidat la seva funció educadora i reguladora i que són un impediment per al progrés. Ara és urgent que tots els interlocutors canviïn plegats aquesta dinàmica si volen aconseguir un progrés que només avança quan totes les forces empenyen en la mateixa direcció i amb el mateix propòsit, complint una altra elemental llei universal. (Foto: Andreu Puig / El Punt)

Anuncis