Etiquetes

, ,

Bancs2“Els bancs et deixen un paraigua quan fa sol i te’l treuen quan plou»  i «la banca és l’usura practicada amb el suport de la llei » són dues sentències que pertanyen al manual de supervivència  que els pares i els avis  ens gravaven a foc en el cervell durant la nostra infància i joventut per vacunar-nos contra els cants de sirena que ens començaven a assetjar en el pas de la porta cap a la vida adulta.

No eren pas observacions simples ni demagògiques confegides en l’abrandament de les tertúlies de cafè sinó fonamentades vacunes empíriques de desconfiança de qui ja havia viscut les eufòries i les depressions  dels taulells monetaris i havien estat testimonis dels estralls que provocaven en aquells que es deixaven seduir per les promeses  de rendiments enlluernadors i de facilitats il•limitades. Amb el pas dels anys i gràcies al perfeccionament tecnològic, al màrketing i a la publicitat, l’esquer es va anar fent més saborós, el diner més assequible i sobre el tatuatge alliçonador dels nostres predecessors ens hi va anar creixent una gruixuda i insensible pell de calàpet.
Pero ara plou de valent i no amaina. I si les riades del diluvi s’estan emportant avall els gripaus criats per les males pràctiques, també és cert que la política financera i creditícia que l’Estat Espanyol permet fer a les entitats bancàries acabarà arrossegant les escasses empreses que encara sostenen els pocs índexs positius de l’economia productiva d’aquest país. Com explicava diumenge El Punt Avui en la secció d’Economia, les organitzacions empresarials demanen més protagonisme del crèdit oficial i menys intermediació bancària perquè, a més a més del notable enduriment de les condicions i de les comissions, les denegacions de crèdit a petites i mitjanes empreses gairebé s’han duplicat i estan abocant-les a la mera subsistència vegetativa –en el millor dels casos- o al concurs de creditors, una opció que en el darrer any ha augmentat d’un 28,6 per cent.
També ens advertien els nostres predecessors que els bancs no tenen ànima. A la vista de la perversitat amb què han actuat en la inflació econòmica i de la irresponsabilitat amb ara què es desentenen de sostenir els supervivents del desastre, bé podríem dir que si mai n’han tingut, se l’han venuda al diable.