Etiquetes

, , , , , , , , , , , ,

artell de les Jornades convocades per l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn i la Fundació Conrad Adenauer on es va presentar en societat la plataforma Construïm.

Cartell de les Jornades convocades per l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn i la Fundació Conrad Adenauer on es va presentar en societat la plataforma Construïm.

No, el títol no es refereix al renaixement de la bombolla immobiliària, encara que també podria ser, a la vista d’indicis que podrien acabar demostrant que no hem après la lliçó. El títol, doncs, al·ludeix a la plataforma amb aquest nom que fa pocs dies es presentava en societat a través d’un manifest publicat a La Vanguardia. Immediatament –a través d’una piulada- Josep Antoni Duran Lleida celebrava la constitució d’aquest moviment que ell mateix havia anunciat fa uns mesos i n’alabava els impulsors.

La Vanguardia? Duran Lleida? Construïm? No formen part d’un mateix trencaclosques totes aquestes peces? Els signants del manifest proven de dissimular-ho: “Valorem els fonaments i l’experiència històrica d’Unió Democràtica de Catalunya, que ha preservat i mantingut viu un llegat polític d’abast europeu i mundial, però no ens movem impulsats per aquesta força política ni per cap altra.” I posats a dissimular, deixen alguns hams enmig del text.

Un: “S’han destruït llocs de treball, la confiança en les institucions, molts valors bàsics per a la vida en comú. S’han destruït garanties socials i prestacions de l’Estat del benestar...” O “Els principals problemes que afronta la nostra societat són l’atur, la precarietat, la situació de l’economia de persones i famílies senceres….” Aquestes semblen unes reflexions a l’esquerra del ventall polític

Dos: “Creiem que és imprescindible impulsar un canvi de les actituds, el llenguatge i les formes que fan servir de forma semblant tots els partits tradicionals i que, justament, han provocat que hagin perdut la confiança de la ciutadania.” Si anem sumant indicis, ara sembla que arribem a la parcel·la dels nous moviments: Podem? Procés Constituent? No. Al costat dels hams hi ha també l’etiqueta de la botiga on han estat comprats: “S’està a punt de destruir la pau social, la convivència…”, “Ens afirmem en el millor del catalanisme polític que, en definitiva, ha construït la Catalunya moderna (…) en una dinàmica permanent de regeneració democràtica i pactisme històric…”

I si tanquem el cercle amb els noms del signants del manifest, identificats amb naturalitat amb el mateix liberalisme polític que el seu mentor inicial, el trencaclosques deixa de ser-ho: del que es tracta és de reconstruir novament la bombolla de l’Estat plurinacional, la unitat del mercat hispà, el diàleg mesell i submís de la gallina amb la guineu.

Anuncis