Etiquetes

, , , , , , , ,

Manifestació republicana a Madrid.

Manifestació republicana a Madrid.

Cap persona que s’hagi mirat la realitat política i social d’Espanya pot dir que els resultats de les eleccions del 20 de desembre hagin estat una sorpresa. I aquest articulista potser tampoc no s’hauria de sorprendre que no hi hagi hagut debat sobre si l’estat espanyol ha de ser una monarquia o una república. Que no l’hagi impulsat el PP, s’entén perquè el seu paper de marmessor de l’herència franquista que representa la monarquia, és evident. Que no ho hagi fet el PSOE, també, perquè l’exercici del poder i el temor als sabres li ha fet perdre el significat de les sigles i l’esperit que les van inspirar. Però que no ho hagin fet els partits que es presenten com a nous i revulsius de la vella política és més difícil de comprendre.

Ciudadanos, perquè podria representar la nova política neoliberal, pragmàticament republicana i desproveïda d’hipoteques històriques. I Podemos, perquè se suposa que és la recuperada veu de l’esquerra popular que hauria de ser l’antítesi dels privilegis hereditaris i les farses institucionals. En canvi, ambdós van engrunar -hem de pensar que conscientment- qualsevol indici de republicanisme el dia que van acudir al Palacio de la Zarzuela afalagats de pertànyer a les privilegiades elits que són convidades a reverenciar el monarca.
Encara que els republicans catalans sembla que no tenim pressa ni prou consens per fer realitat la República del nostre país, som majoria els que la voldríem demà mateix. Ho sabem i ho saben arreu i sembla que aquesta evidència s’hauria d’encomanar al poble espanyol, que hauria de sentir un pessigolleig similar al seu cervell, preguntar-se per a què volen un rei i una família reial i escatir què representa tenir-los més enllà d’una projecció històrica que a dia d’avui és absolutament anacrònica. Ho és per a Espanya i ho és per a qualsevol altre país per més tradició que tingui al darrere o per més exemples que hi hagi a la vella Europa, on també hi ha repúbliques notables. I aquest debat no és un debat anecdòtic sobre el comportament de la família reial. És un debat sobre el sentit comú de la ciutadania.