Etiquetes

, , , ,

Campanes de la catedral de Girona.

Campanes de la catedral de Girona.

Girona debat aquests dies sobre el silenci nocturn imposat a les campanes horàries de la catedral, per la queixa d’un dels establiments hotelers que hi ha als encontorns, encara que sobta que d’altres de similars no se n’hagin queixat. Aquesta mena de polèmiques no és nova en aquest país, on alguns residents sobrevinguts han denunciat campanes, galls, granges o el costum natural de femar els conreus en diferents localitats. Però els bronzes de la seu gironina són potents i la polèmica ressona en els carrers de la ciutat tant o més fort que els batecs provinents de la catedral.

Per això, un grup de ciutadans residents al barri vell de Girona ha iniciat una campanya per aconseguir que les hores nocturnes tornin a ser comptades a cops de batall. Diuen que el so de les campanes forma part del medi en el que viuen, que el tenen integrat i que, sobretot, l’estimen. I un servidor n’ha de donar fe perquè va tenir el goig de viure cinc anys en un dels antics carrerons dels voltants del summe temple gironí i no va deixar de dormir ni un sol dia ni una sola nit per culpa d’aquestes campanes.
Ningú no dubta que alguns estadants ocasionals de l’hotel denunciant es puguin sentir molestos per les campanades nocturnes, de la mateixa manera que d’altres es poden sentir molestos per la remor de les onades quan van a un hotel a la vora del mar, pel gall cridaner quan van a una casa de turisme rural i per la carretera quan van a un motel. Per això, caldria estudiar una modificació legislativa que, davant d’un conflicte d’aquestes característiques, un cop evidenciada la legalitat de les activitats, donés primacia a un fet consuetudinari com el primer establiment; és a dir, a qui es va establir primer, l’hotel o la catedral? Perquè d’una altra manera, les fulles del rave acabaran per passar pel rave mateix.