Etiquetes
Catalanisme, Catalunya, CDC, CiU, Convergència, Corrupció, Generalitat, Independència, Independentisme, Jordi Pujol, partits polítics, Política, Política catalana, Política espanyola, Sobiranisme
Els vigilants de l’hemeroteca –que sempre és un pràctic auxili temàtic a l’estiu- han trobat que demà passat farà cinc anys que Jordi Pujol va confessar haver comès frau fiscal i aquesta efemèride els serveix de pretext per preguntar-se sobre el llegat polític de l’expresident. Seria millor preguntar-se com és que en tot aquest temps encara no s’ha resolt judicialment la qüestió i què hi té a veure, amb aquesta dilació, la por que s’aixequi la tapa d’alguna pudenta claveguera o el desig inquisitorial de bastir una causa més aparatosa. La resta és història. I, com tot el que contribueix a escriure-la, el mandat de Jordi Pujol al capdavant de la Generalitat i el seu lideratge polític són plens de clarobscurs i de complexitat.
Els seus vint-i-tres anys de govern són determinants per a la Catalunya actual, per bé i per mal: Sense la seva manera d’entendre el país, la identitat col·lectiva no hauria estat la mateixa ni tindria ara la fortalesa que té per a envestir el repte sobiranista. I sense la seva manera de fer política tampoc avui ens esgarrifaríem pel record d’aquella “Convergència dels negocis”, amb l’ombra del 3 per cent o amb la inquietant maniobrabilitat de “la família” entre les institucions, els negocis i la guardiola familiar, accions que han desacreditat la política i han fulminat una formació principal a Catalunya. L’herència de Jordi Pujol és com la que deixa algú que ha aixecat una empresa a la seva manera, però el dia que els fills se n’han de fer càrrec descobreixen que el pare l’ha perduda en un partida de pòquer, que hi era addicte i que sempre jugava amb les cartes marcades. Bon vent se l’endugui, i anem per feina.