Etiquetes

, , , , , , , ,

Sala de Plens de l'Ajuntament de Vic.

Sala de Plens de l’Ajuntament de Vic.

Si la majoria de regidors que avui siguin escollits acaben responent a un perfil sobiranista, la cursa per les eleccions del 27 de setembre prendrà una acceleració considerable i el procés per l’aconseguiment de l’estat propi tindrà una base territorial i institucional extraordinàriament útil. D’això no n’hi ha cap dubte. Ara bé, no és cert ni prudent prendre’s les municipals d’avui com una primera volta de les transcendentals eleccions al Parlament d’aquesta tardor vinent ni supeditar a aquests comicis l’elecció de les persones que prendran les regnes dels ajuntaments, com s’ha insistit a reclamar des de diferents tribunes polítiques i d’opinió.
No és cap tòpic que a les eleccions municipals es voten candidats als que ens és fàcil conèixer, seguir i saber-ne bona part de la vida. I tampoc no ho és que se’ls vota perquè resolguin qüestions de pragmatisme immediat: carrers, neteja, transports, infraestructures, obres… Els pobles i les ciutats són espais de convivència, de contacte i comunicació entre les persones i, per grans que siguin, la distància curta facilita saber qui és qui, què ha fet o què és capaç de fer.
Val més, doncs, que a l’hora de donar el vot ho fem a qui ens mereixi confiança pel que ha portat a terme o per la credibilitat del que pensa fer. I els prismes a través dels quals hem de mesurar la idoneïtat dels candidats són el nostre carrer i la nostra localitat, els escenaris de la nostra vida quotidiana, l’entorn que ens acompanya un dia darrere un altre i que pot esdevenir còmode i amable o inhòspit i desagradós segons a qui designem per fer-se’n càrrec. Ni hi ha cap sigla que tingui la patent de l’eficàcia ni la nostra proximitat ideològica a un candidat o a un altre convertiran cap inepte en eficient. Per això, avui hi haurà independentistes que votaran candidats unionistes i espanyolistes que votaran candidats sobiranistes.
I el partits que facin examen de consciència, sobretot a l’hora d’interpretar els resultats. Avui les xifres globals poden servir de base per determinar tendències i bases, però ben poc més perquè les batalles són a cada poble i ciutat i la suma de totes és exclusivament una xifra. Només és a cada localitat on és avaluable l’èxit o el fracàs d’un partit en funció del nombre de regidors que hagi aconseguit i només aquesta xifra permet valorar el grau d’encert o d’error a l’hora d’escollir les persones que han rebut el crèdit i la confiança dels seus convilatans.