Etiquetes

,

El Síndic de Greuges pot actuar d’ofici en tot allò que li sembli adient i, per tant, també pot analitzar tant com vulgui el conflicte entre el Departament d’Educació i els mestres que ha portat alguns centres a suprimir les sortides acadèmiques i de lleure com a protesta per la reforma legislativa del sector. A veure però si, amb una mica de sort, d’aquesta anàlisi el Síndic pot concloure que el que més ens convé a tots plegats és incorporar a aquesta discussió una mica més de sentit comú del que es pot endevinar darrere de les referències que ell mateix fa a una presumpta vulneració dels drets dels infants o de la possibilitat que alguna federació de pares d’alumnes denunciï els centres que han suprimit aquestes activitat.
És francament trist i lamentable que ens haguem hagut de posar a reflexionar sobre les sortides i les colònies escolars a ran d’una rebequeria del col·lectiu docent quan es tracta d’una qüestió que hauria d’haver estat resolta fa temps perquè n’ha caducat el sentit i els mètodes que es fan servir.
Amb la perspectiva de desenvolupament de mitjans tecnològics que tenim al davant, les sortides culturals i els viatges d’estudis constitueixen una despesa supèrflua de diners per als pares i de temps i d’energia per als mestres perquè no hi ha res que els escolars no puguin veure o saber des de l’escola o des de casa. El desplaçament per atansar-se al coneixement ja és cosa del passat.
I si parlem del lleure, del contacte amb el medi natural o de qualsevol altre aspecte lúdic -i complementari- ja seria hora que deixéssim d’exigir als mestres que siguin també pallassos, entrenadors, guies, monitors de lleure, monitors d’esport, infermers i vigilants i que s’hagin d’enrolar sisplau per força en excursions que els requereix una dedicació i una altíssima responsabilitat que ningú no els compensa.
Hi ha, en aquest país, excel·lents professionals del lleure per a totes les edats i especialment per a joves i mainada. No seria més racional i millor per a tots contribuir a estructurar sòlidament aquest sector complementàriament a l’educatiu i oferir, alhora, un alleujament als ensenyants i als pares? (Foto: Colònies a Joanetes (Garrotxa) / Ramon Esteban).